Playstation VR – Aloittelijan silmin

Tässä kirjoituksessa tutustutaan Playstationin omaan virtuaalimaailmaan, sekä ajatuksia tämän hetken virtuaalimaailmasta ja sen tulevaisuudesta.

Ennen tämän kirjoituksen tekoa, kirjoittajalla on Playstation VR-maailmasta vain yksi kokeilukerta, joten käsittelen asiaa aloittelijan roolista.

 

Jotta pääsin testaamaan VR-maailmaa paremmin, sain työpaikaltani lainaksi PS VR-lasit ja tarvikkeet kirjoitustani varten. Aloittelijan silmin paketin sisällä oleva tarvikkeiden määrä saattaa tuntua paljolta, mutta asentaminen on onneksi helppoa.

Kirjoitusta varten otin testattavakseni seuraavat pelit: Spider-Man: Homecoming, Job Simulator, Resident Evil The Kitchen ja Farpoint.

Pelejä kokeiltaessa, oli mukava huomata, että pelaamisessa on hieman variaatioita, esim. jotkut pelit käyttävät Move-ohjaimia pelin aikana ja jotkut pelit taas käyttävät pelkästään Playstationin omaa DualShock-ohjainta. Myöskin osa peleistä on suositeltavaa pelata istualtaan ja osa seisaltaan.

 

Job Simulator – Työnarkomaanin unelmapeli

 

Job Simulator on kerännyt suosiota niin YouTube-pelaajien, kuin myös muiden pelaajien kesken ja kokeiltuani en ollenkaan ihmettele, että miksi peli on suosiossa. Tarina vetää sinut maailmaan, jossa kaikki muut ovat robotteja ja sinä olet ainoa ihminen koko maailmassa. Yhtenä kummallisuutena on se, että kaikki robotit yrittävät käyttäytyä kuin normaali ihminen, tämä tulee esille jokaisessa tasossa, esim. kun olet pikkukaupan myyjänä, robotit tulevat tilaamaan sinulta ruoka-aineksia sekä juotavia, jotka olisivat normaalisti roboteille vahingollisia.

Pelatessa Job Simulatoria käytetään pelkästään Move-ohjaimia, sekä peliä pelataan seisoma-asennosta. Muista varata seisoma-alueeltasi vapaata tilaa, koska pelatessasi tulet osumaan lähellä oleviin asioihin. Osuin itse parisen kertaa lähelläni olevaan kaappiin.

Peliä itsessään on jopa hauska pelailla, koska aika lailla kaikki mitä saat kosketusetäisyydelle, on kosketeltavissa. Voit valita, että teetkö pelkästään viereen tulevan ns. ”what to do” -listan mukaisesti tehtävät läpi vai haluatko pitää hieman hauskaa muiden kustannuksella. Jälkimmäisestä voin ottaa muutaman esimerkin: Toimistomaailmassa voit heitellä kahvikuppeja ympäri huonetta paperiliidokkien ohella, autokorjaamolla voit tunkea pakoputken tukkoon eri esineillä tai värjätä auton vaikkapa pinkiksi maantierosvolle.

 

The Kitchen – Kosketus kauhuun

 

Kirjoittaja myöntää tässä vaiheessa kirjoitusta, että säästin kauhupelin pelaamisen parille muulle kokelaalle, jotka otin koekaniineiksi kirjoitustani varten. Sain avukseni kaksi kauhupelejä normaalisti pelaavia pelaajia, sekä yhden ns. ”normipelejä” pelaavan pelaajan. Odotukset olivat enimmäkseen jännittäviä kaikilla, koska kaikilla kuitenkin on kokemusta kauhuelokuvista ja osalla on kokemusta myös kauhupelien pelaamisesta.

Kuulokkeiden käyttö antoi hyvän bonuksen kyseisen pelin kohdalla VR-lasien ohella. Se antoi lisäjännitystä, koska kuulit jatkuvasti, että missä päin pelin päävihollinen liikkui, eikä kukaan pahemmin sinne päin katsellut. Alkuvaiheessa koko huonetta vielä tutkailtiin mielenkiintoisena, mutta koekaniineina olleet pelaajat eivät pahemmin vilkuilleet ympärilleen, kun pelin tapahtumat alkoivat eskaloitua eteenpäin. Toki ymmärrän hieman, että miksi ei pää liikkunut paljoa enää tapahtumien alkaessa. Olet pelissä kuitenkin tuoliin sidottuna, odottaen tappajan tulemista mistä tahansa suunnasta. Kokeilun jälkeen tiedustelin miltä peli tuntui, niin enimmäkseen kehuttiin sitä, että vaikka tiesit, että tämä on vain virtuaalitodellisuutta ja istut turvassa tuolilla, niin kuulokkeet ja VR-lasit auttavat hämäämään aivoja sen verran, että jos tulee nopea tilanne pelissä tai ns. jumpscare-kohtaus, niin aivosi eivät pysty rekisteröimään nopeasti edessäsi olevan kohteen todellisuutta. Kuulemma seuraavana VR-pelinä haluaisivat päästä testaamaan Paranormal Activity-peliä.

 

Jokainen haluaa olla Spider-Man

 

Spider-Man on pienestä asti ollut sankarini, jonka lehtiä olen käynyt joka kuukausi ostamassa kioskilta pienestä asti, sekä elokuvat käyty läpi, joten sankarini hommiin alkaminen tuntui jännittävältä. Spider-Man – Homecoming tarjoaa pienen pohjan sankarini saappaisiin astumisessa. Vaikka kokeiltava versio on vain pienimuotoinen VR-peli liittyen saman nimiseen elokuvaan, niin Hämähäkkimiehen temppuja pääsee kuitenkin hieman testaamaan. Alussa tarkkuustestit seittien ampumiseen ja tämän jälkeen pääset pieneen pomotaisteluun Korppikotkan kanssa. Peli tarjosi mukavan muutaman minuuttisen temppuilutilan, joten jäi hieman nälkä sille, että aikoivatko he tehdä tulevaisuudessa kokonaisen pelin liittyen Spider-Maniin ja kuinka VR-teknologiaa aiotaan käyttää esimerkiksi kaupungin kiertelyssä, taistelussa tai tarinan ”cutscene”-kohtauksissa.

 

Seikkailua Marssissa Farpointissa

Peli alkaa pakkolaskulla Marssiin. Peli tuntuu alkuun hyvin autiolta, kun astelet eteenpäin hiekkamyrskyssä. Pian näet kuitenkin upeita luolastoja, joita on hienoa katsella ja kohtaat planeetan ikäviä olentoja eli hämähäkkejä, jotka ensimmäisen kerran voivat säikäyttää, kun ne hyppäävät kohti sinua. Kohtaat paljon erilaisia hämähäkkejä, mutta onneksi pelissä on muitakin vihollisia, kuten robotteja ja alieneita.

Pelistä löytyy lukuisia eri aseita, kuten haulikko, tarkkuuskivääri ja energiapyssy, jotka kaikki sisältävät erilaisia tapoja käyttää esim. haulikosta voi ampua myös raketteja. Pelissä on yksinpelitila ja Co-op tila ja myös viimeisemmässä päivityksessä tullut PvP-tila, eli pelaaja vastaan pelaaja tila.

Pelasin kyseistä peliä Aim Controllerilla, jolla pelaaminen pelissä tuntuu erittäin hyvin tehdyltä ja realistiselta ja tähtääminen oli sujuvaa. Oli mukavaa, että pelissä oli myös vapaa liikkuminen ja aseita pystyi vaihtamaan helposti, joko nappia painamalla tai aseen (controllerin) nostamalla olalle. Ehdottomasti PSVR:n parhaimpia pelejä, jota suosittelen kaikille ammuntapelien ystäville.

Jos kiinnostuit pelistä, niin pääset tilaamaan sen suoraan tästä linkistä:

PS4: Farpoint (PSVR)

 

Mielipide

 

Tällä hetkellä PlayStationin VR-laite antaa hieman lisäpotkua eri peleihin tuomalla myös oman lisäelementtinsä mukaansa. Se että tiedät itse olevasi esimerkiksi istumassa tai seisomassa omassa huoneessasi VR-lasit päällä pelialueeksi muutetulla alueella, niin omat aivosi ei välttämättä pysty pysymään mukanasi. Hyviä esimerkkejä tähän löytyy mm. vuoristorata-osuuksissa, ajamisessa tai suoraan naamaan hyppivistä hahmoista.

Pienenä miinuksena on kuitenkin nykyisen PSVR-version johtojen ja laitteistojen määrä, jos joudut usein ottamaan VR:n pois esiltä ja takaisin. Lasit eivät myöskään hengitä, jonka takia VR:n lasit huuruuntuvat ja joudut pitämään taukoja koska joudut mikrokuituliinalla pyyhkimään linssit.

Sain työpaikalta tulleessa paketissa myös Robinson – The Journey -pelin, mutta tästä ei tule arvostelua, koska taisin laittaa asetuksissa kyseiseen peliin huonot vaihtoehdot ja en pystynyt pelaamaan kyseistä peliä muutamaa minuuttia pidempään, koska peli sai tuntemaan huonovointiseksi. Muissa peleissä ei ongelmia löytynyt pelattavuuden tai olotilaan vaikuttavia piirteitä.

Robinson – The Journey -peliin voit tutustua ja tilata tästä:

PS4 VR – Robinson: The Journey

Playstationin seuraava versio VR:stä pitäisi olla samankaltainen kuin tämä nykyinen versio, mutta kuulemma vähemmän johtoja. Toivottavasti hinta ei tämän johdosta nouse kovin korkealle.

Kuinka VR:ää aiotaan myöhemmissä kohdin käyttämään hyväksi? Aiotaanko laseja käyttämään enemmän esim. videoiden katseluun YouTubesta ja Netflixistä vai lisää VR-elokuvia?

 

Jos kiinnostuit VR-peleistä ja VR-maailmasta, voit tilata alla olevista linkeistä itsellesi halauaman paketin:

SONY Playstation VR Headset

SONY PlayStation VR V2 + Camera + VR Worlds Voucher

 

Loppukevennykseksi vielä tämän hetken kuumimpia ennakkopelejä, joita ei kannata missata:

Far Cry 5

Ni No Kuni II Revenant Kingdom

Burnout Paradise Remastered

PS4: A Way Out

Yakuza 6 – The Song of Life

 

Erikoistarjouksemme:

PS4: Gran Turismo Sport – 25,50 €

PS4: Uncharted: The Lost Legacy – 26,70 €

PS4: Call Of Duty: Infinite Warfare (Legacy Edition) – sisältää Modern Warfare remastered-pelin! – 26,80 €

 

Jaa tämä artikkeli

Vastaa